Joko noudatat Eurooppa-normin mukaista laskutusta yrityksessäsi?

5.09.2023

Hoidatko jo yrityksesi laskutuksen Eurooppa-normin (EN) mukaisesti? Kokosimme konkreettisen ja nopeasti luettavan tietopaketin, jonka avulla pääset nopeasti kiinni siitä, mitä Eurooppa-normin mukainen laskutus tarkoittaa ja mitä se merkitsee yrityksellesi.

Mitä Eurooppa-normin mukainen lasku tarkoittaa?

Eurooppa-normin (EN) mukaisella laskulla tarkoitetaan Euroopan unionin (EU) verkkolaskudirektiivin mukaisen kansallisen lain ”laki hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköisestä laskutuksesta (241/2019)" mukaista laskua, jonka tarkastus tehdään EN16931-standardin mukaisesti. EN16931-standardi ottaa kantaa laskujen tietosisältöön ja muotoon, joka pitää huomioida laskuja tehdessä.

Eurooppa-normin mukaisia laskuja ovat kansalliset Finvoice 3.0 EN ja TEAPPS 3.0 EN sekä kansainvälinen PEPPOL BIS v. 3.0 (lue mitä tarkoittaa Peppol ja mitä yrityksen tulisi siitä tietää).

Valtiokonttori on vaatinut valtiota laskuttavilta yrityksiltä Eurooppa-normin mukaista laskua jo 01.04.2021 alkaen. Lisäksi suuremmat yritykset ovat alkaneet vaatia Eurooppa-normin mukaisia laskuja, johon niillä on Eurooppa-normin mukaan oikeus. Käyttö laajenee, eikä syyttä. Alla tarkemmin Eurooppa-normin mukaisten laskujen hyödyistä.

 

Miksi Eurooppa-normin mukainen laskutus on yrityksille hyödyllinen?

Eurooppa-normin mukaisilla laskuilla varmistat, että niissä käytettävät kentät ovat aina oikein. Tästä on yrityksellesi monia etuja:

  • Laskut eivät palaudu selvittelyyn, joten aikaa ja energiaa säästyy hyödyllisempiin tehtäviin

  • Asiakkaasi saavat laskut ajoissa ja oikeassa muodossa, jolloin sinä saat maksut nopeammin kotiutettua.

  • Ostopuolella yhdenmukaisten tietokenttien käsittely on taloushallinto-ohjelmistoihin sisältyvillä automaatioilla helpompaa.

Yrityksen digitalouden blogissa on annettu oivallinen esimerkki asiasta. Valtion ostolaskuista Eurooppa-normin mukaisia laskuja oli loppuvuodesta 2022 noin 55%. Näissä oli todettu vain yksittäisiä virheitä. Lopuissa laskuissa virheitä oli yli 60 prosentissa. Eurooppa-normin tavoite laskujen tietojen oikeellisuudesta oli siis täyttynyt kirkkaasti.

Yrityksesi läpi menevä laskuvolyymi on todennäköisesti pienempi kuin valtiolla, mutta niin on laskuja käsittelevien henkilöidenkin määrä. Näin ollen on helppo ymmärtää Eurooppa-normin mukaisen laskutuksen tuoman ajan säästö ja sen merkitys yksilön työkuormalle.

 

Fennoalla hoidat laskutuksen lakien ja asetusten mukaisesti

Tiesithän, että Fennoassa Eurooppa-normin mukaisen laskun teko onnistuu helposti. Fennoan käyttäjänä hoidat laskutuksen ja laskujen vastaanoton vaivatta lakien ja asetusten mukaisesti.

Tutustu Fennoaan

 

Taloustermi hukassa?

Kurkkaa taloustermien määritelmät taloushallintosanastosta

Opas-tilitoimiston-valintaan-www