,

Mistä löydän hyvän tilitoimiston - Askelmerkit kohti hyvää valintaa

2.08.2023

Oletpa sitten uusi yrittäjä tai jo kokenut konkari, jolla on tarve etsiä hyvä tilitoimisto, olet samojen haasteiden äärellä: mistä löytää ja miten valita hyvä tilitoimisto?

Suosituksia kirjanpitäjistä ja tilitoimistoista kysellään usein sosiaalisesta mediasta ja muilta yrittäjiltä. Tämä saattaakin auttaa hyvien tekijöiden jäljille, mutta todellisuus on mutkikkaampi. Se mikä sopii yhdelle täydellisesti ei välttämättä ole se paras valinta toiselle.

 

Mitä palveluja tarvitset tilitoimistolta?

Tiesitkö, että tilitoimistot tarjoavat paljon muitakin palveluja kuin kirjanpitoa? Lakisääteinen kirjanpito on todennäköisimmin se minimivaatimus, jota tarvitset. Tilitoimistoilta voit kuitenkin saada paljon enemmän: He voivat auttaa sinua yrityksen perustamisessa,  hoitaa laskujen maksun ja laskutuksen, palkanlaskennan , Controller- ja HR-toiminnot palveluna, kuten raportoinnin, budjetoinnin ja konsultoinnin, ja paljon muuta.

Parhaimmillaan tilitoimisto toimiikin johdon oikeana kätenä konsultoiden, auttaen tukien hakemisessa ja lukujen tulkinnassa. Näin hyvä tilitoimisto voi auttaa sinua navigoimaan yrityksesi kohti kasvua ja kannattavuutta.

 

Vaikuttaako toimiala tilitoimiston valintaan?

Taloushallintoon liittyy omanlaisiaan erikoispiirteitä eri toimialoilla. Osa tilitoimistoista on erikoistunut tiettyihin toimialoihin, jolloin heillä on luonnollisesti syväosaamista aiheesta. Toisaalta voi olla hyödyllistä, että tilitoimistolla on laajaa näkemystä eri toimialoilta. Riskien välttämiseksi kannattaa joka tapauksessa varmistaa, että tilitoimistolla on kokemusta myös sinun edustamasi toimialan kiemuroista.

 

Millaista ohjelmaa haluat käyttää taloushallinnossa?

Tilitoimistot käyttävät erilaisia taloushallinto-ohjelmia. Tilitoimistoa valitessasi onkin tärkeää myös tietää mitä ohjelmaa haluat käyttää, sillä jokaista ohjelmaa ei saa kaikkialta.

Ohjelmistojen eroavaisuudet ilmenevät järjestelmien sisällössä ja käytettävyydessä sekä soveltuvuudessa eri toimialoille. Ohjelmiston valinta vaikuttaa jatkuvasti arkeesi merkittävästi, joten sen valintaan kannattaa panostaa. Varmista ainakin, että:

  • Ohjelmisto soveltuu toimialallesi ja liiketoimintaasi.

  • Ohjelma on yhteiskäyttöinen, eli sekä sinä, että tilitoimistosi hoidatte talousasioita yhdessä samassa ohjelmassa, jolloin yhteistyöstä tulee vaivatonta.
  • Toiminnot on helppo ymmärtää ja käytettävyys on aidosti hyvä.
  • Pakettiin kuuluu mobiilisovellus, jolla hoidat asioita reaaliaikaisesti pois päiväjärjestyksestä.

  • Siihen on saatavilla tarvittavat integraatiot (jos et heti tarvitse, voit tarvita toiminnan kasvaessa).

Sopisiko Fennoa taloushallinto-ohjelmaksi sinun yrityksellesi? Tutustu ominaisuuksiin.

 

Mistä aloitan tilitoimiston etsimisen?

1. Lue Opas tilitoimiston valintaan ja varmista, että osaat huomioida valinnassa tärkeät näkökulmat. 

Lue opas tilitoimiston valintaan

 

2. Hae tilitoimistoja eri kriteereillä tilitoimistohakemistossamme. Voit siellä hakea tilitoimistoja toimialan, paikkakunnan, etäpalvelumahdollisuuden, palvelujen sisällön ja tilitoimiston koon mukaan. Tämä auttaa haarukoimaan isoa tilitoimistomassaa ja löytämään ne toimistot, joille laittaa tarjouspyyntöä.

Etsi tilitoimistoja

3. Ota käyttöön maksuton tarjouspyyntöpohja tilitoimistojen kilpailuttamiseen. Lähetä se valitsemillesi tilitoimistoille.

Ota käyttöön tarjouspyyntöpohja