,

Miten suojaan salasanakäytännöillä yritykseni taloustietoja?

7.11.2023


Yritysten tiedot ovat monesti sensitiivisiä esimerkiksi GDPR-syistä. Taloushallintoon liittyvä tieto on erityisen arvokasta ja haluttua tavaraa kyberrikollisten näkökulmasta. Heikot salasanakäytännöt ovat yksi yleisimmistä syistä sille, miksi he pääsevät käsiksi yrityksen tietoihin. Tässä artikkelissa käydään läpi mistä tunnistat huonot salasanakäytännöt ja kuinka voit korjata ne turvalliselle tasolle.

Mitä ovat heikot salasanakäytännöt?

Salasanakäytännöt eroavat ihmisestä toiseen ja moni on toiminut samoin jo vuosia, ellei vuosikymmeniä ja juurtunut vanhoihin tapoihin. Se mikä aiemmin on voinut olla riittävän hyvä taso, ei ole sitä enää. Siksi onkin hyvä tarkastaa tilanne nyt. Mutta mitkä ovatkaan heikkoja salasanakäytänteitä?

  • Käytetään helpointa kirjautumistapaa, eli yksivaiheista kirjautumista.
  • Käytetään samaa tai lähes samaa salasanaa useissa eri palveluissa.
  • Käytetään heikkolaatuisia, helposti murrettavia salasanoja.

Kuulostaako joku kohta tutulta? Useimmille kuulostaa ja silloin on aika toimia. Voit hyvin yksinkertaisella tavalla suojata yritystäsi kyberrikollisilta.

Miten suojaan yritykseni tietoja kyberrikollisilta?

Tässä kolme askelta tietoturvan lisäämiseen salasanakäytäntöjen osalta:

  1. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen kaikissa palveluissa, joissa se on mahdollistettu, myös taloushallinnon ohjelmistossa. Esimerkiksi Fennoassa tämä onnistuu helposti.

    Pelkkä vakiosalasana ei tämän jälkeen enää riitä palveluun pääsemiseen ja kyberrikollisten tie nousee hyvin todennäköisesti pystyyn. Kaksivaiheinen tunnistautuminen kysyy sinulta omasta mobiililaitteestasi vaihtuvan avainluvun, jota rikollinen ei voi mitenkään saada tietoonsa tietoverkon kautta.

  2. Ota käyttöön salasanojen hallintaohjelma. Ohjelma luo puolestasi vahvat ja omat salasanat jokaiseen palveluun, eikä niitä tarvitse muistaa ulkoa. Tämän myötä minkään yhden palvelun murtaminen ei vaaranna muihin palveluihin pääsyä sinun tunnuksellasi.

  3. Muista jalkauttaa hyvät salasanakäytännöt koko yritykseesi. Ei riitä, että osa yrityksessä toimii salasanojen osalta turvallisesti, siksi on tärkeää huolehtia siitä, että jokainen yrityksessäsi ymmärtää asian ja huomioi hyvät salasanakäytänteet taloushallinto-ohjelmassa.

Näillä toimenpiteillä saat nostettua yrityksesi tietoturvallisuutta merkittävästi. Se on helppo ja halpa suoja kyberrikollisuutta vastaan. Alku voi tuntua hankalalta, mutta pian käytännöistä tulee tavallista arkea - turvallisempaa arkea.