"Ajansäästö on hurjaa" - Tilitiikerin kokemuksia Fennoasta

8.08.2023

Susanna Välisaari pyörittää 2013 perustettua Tilitiikeriä, tilitoimistoa, jossa hän hoitaa 87 yrityksen kirjanpidon. Kuulostaa uskomattoman kiireiseltä, vai mitä? Susanna on kuitenkin varsin rentoutunut ja voi hyvin: “En tee töitä iltaisin, viikonloppuisin tai pyhäpäivinä ja pidän vuosittain kuusi viikkoa lomaa.”

Susanna on oivallinen esimerkki siitä, miten hyvä työn organisointi ja taloushallinto-ohjelmisto mahdollistavat kannattavan tilitoimistotyön ilman uupumisen riskiä.

Taloushallinto-ohjelmiston valinnalla iso merkitys tilitoimistolle

Taloushallintoala elää muutoksesta toiseen ja aikamme haasteita ovat mm. työntekijäpula, kasvavat viranomaisvaatimukset ja alan aliarvostus. Työtä värittää kiire sekä kasvava määrä muuttuvia lakeja ja asetuksia, joista kirjanpitäjän tulee pysyä perillä. Alan monimutkaistumista voi tasapainottaa laadukkaalla taloushallinto-ohjelmalla, jossa erilaiset automaatiot ja hyvin suunniteltu logiikka helpottavat työtaakkaa ja reaaliaikainen kirjanpito yhdessä asiakkaan kanssa tasaa kuormaa.

Fennoa on markkinoiden ylivoimaisesti modernein ohjelmisto. Olen käyttänyt useampaa muutakin ohjelmaa. Fennoassa on eniten automatiikkaa ja helppokäyttöisyys ja loogisuus ovat omalla tasollaan. Esimerkiksi tilinpäätöksissä on mennyt ennen 4-6 tuntia, nyt 2 tuntia, ja yksittäiseen kuukausipalkkaan menee noin 5 minuuttia. Ja nämä ovat vain pari esimerkkiä Fennoan taloushallinto-ohjelmalla saavutettavista ajan säästötavoista.” Susanna kertoo.

Ohjelmiston lisäksi Susannan tehokkuuden taustalla on työtapojen valinta: “Minulla on esimerkiksi tietyt päivät, jolloin hoidan kaikki tapaamiset ryppäässä. Kun ryhdyn tekemään kirjanpitoa, suljen sosiaalisen media sovellukset ja laitan puhelimenkin syrjään. Näin saan työrauhan ja tehtävät etenevät rivakasti.”

Ohjelmiston avulla mahdollista vaikuttaa katteeseen

Susannan mukaan ohjelmiston valinnalla on arjen sujumisen lisäksi valtava merkitys myös tilitoimiston saavutettavaan tulotasoon:

Töiden tehokkuus on hyvin pitkälti ohjelmistosta kiinni. Jos ohjelmisto ei ole helppokäyttöinen tai se vaatii esimerkiksi muutosten tekemisiä moneen paikkaan, työn tekeminen on tehotonta ja saat tunnilta vähemmän tuloja.

Tilitoimistojen osaamiseen ja tehtäviin töihin liittyvät vaatimukset ovat kasvaneet merkittävästi. Tarvittavan asiantuntemuksen ylläpito vie aikaa. Tilitoimistot hoitavat mm. joitain sellaisia asioita, joita voi teettää myös asianajajalla. Tuntihinnoittelu on kuitenkin aivan eri tasolla. Yksi aikamme haaste onkin se, miten tilitoimisto voisi tehdä kannattavaa liiketoimintaa. “Kate on tärkeää myös tilitoimistoille.”

“Tuntihinnat tulevat taloushallintoalalla jäljessä, kun niitä punnitaan suhteessa kasvaneisiin vaatimuksiin, kustannuksiin ja inflaatioon. Jollain on ratkaistava se, että voi käyttää oman ammattitaidon mukaista veloitusta.”

Hyvä, työtä selvästi nopeuttava ohjelma on mielestäni väylä siihen, millä katteen saa järkevälle tasolle. Fennoan käyttö vähentää asiakkaaseen kuluvaa aikaa, mutta samalla asiakaskin säästää aikaa. Hänelle siis toimitetaan sama arvo, ja paljon enemmän, vaikkei aikaa hänen asioidensa hoitamiseen menisikään niin paljon kuin ennen. Ei asiakasta kiinnosta miten työn teet, kunhan teet sen hyvin.

Tilitoimistojen kokemuksia Fennoasta

 

Reaaliaikainen kirjanpito tasaa työkuormaa

Fennoaa käytetään yhdessä asiakkaan kanssa. Näin päästään reaaliaikaiseen kirjanpitoon, mikä tasaa merkittävästi tilitoimiston työkuormaa.

“Tilinpäätökset on hyvä esimerkki työkuorman vähenemisestä ja tasaantumisesta Fennoan avulla. Työ valmistuu pitkin vuotta ja esimerkiksi tase-erittely on ajan tasalla kuukausittain. Kun vielä käyttää jaksotustyökalua, niin ei tarvitse miettiä sitä enää erikseen. Näin esimerkiksi ohjelmistokulut on suoraan jaksotettu 12kk ajalle ja ne ovat valmiina tilinpäätöksissä.”

Helppokäyttöinen taloushallinto-ohjelma - myös kokemattomille asiakkaille

Helppokäyttöisyys on pitkään ollut itsestäänselvyys sovelluksissa ja ohjelmissa. Taloushallinnon monimutkainen kokonaisuus on kuitenkin ollut vaikeampi kesyttää ja monimutkaisuus on monissa tilitoimistoissa ja yrityksissä tästä syystä hyväksytty. Fennoan punaisena lankana on alusta saakka ollut tähän haasteeseen tarttuminen. Susannan mukaan tässä on onnistuttu:

Fennoan taloushallinto-ohjelmisto on selkeä ja looginen. Yksikään asiakas ei ole sanonut että Fennoa olisi huono ja hyvin kokemattomatkin henkilöt oppivat sen käytön ongelmitta. Ohjelmaan liittyvään opastukseen ei mene paljoa aikaa.

Asiakkaan elämä helpottuu Susannan mukaan Fennoan avulla merkittävästi: “Yksikään asiakas ei halua siirtyä takaisin mappiasiakkaaksi.”

 

Tilitiikerin terveiset suomalaisille tilitoimistoille

Susanna lähettää terveisiä kaikille niille tilitoimistoille, jotka pohtivat taloushallinto-ohjelmiston vaihtoa. 

”Meidän tilitoimistoyrittäjien ja kirjanpitäjien pitäisi olla rohkeammin ylpeitä omasta tekemisestämme ja lähteä rohkeammin sähköistämään asiakkuuksia. Vaikka asiakas ei heti asiasta innostuisi, hän muuttaa kyllä mieltään, kun kuulee miten paljon toimintatapojen muutos hänen arkeaan helpottaa ja näkee miten helppoa asioiden hoitaminen Fennoassa on. Asiakkaille pitää vaan kertoa ja näyttää. Alkuun päästyään he eivät Fennoasta luopuisi.”

Susannan myyntiargumentit asiakkaille:

  • Säästää aikaa merkittävästi
  • Kuitit ovat aina tallessa
  • Ei tarvitse tulostella ja lähetellä laskuja
  • Reskontra pitää paikkaansa
  • Turvallista, esimerkiksi laskuille voidaan määritellä hyväksyntä ennen maksuun laittoa
  • Ei tarvitse säilytellä enää mappeja - vähemmän tilantarvetta ja parempi tietoturva

Voisiko Fennoa olla valinta myös sinun tilitoimistollesi?

Varaa maksuton esittely! Et sitoudu mihinkään.

Varaa esittely

Kuvat on ottanut ByEmmi